Helpen met huiswerk

Elke ouder kent het wel; je kind komt van school terug en moet nog huiswerk maken. Jij kan je kind helpen door een aangename werkplek te voorzien, door het te herinneren aan het afgesproken moment om huiswerk te maken, en door interesse te tonen in zijn/haar opdrachten.

Samen een geschikt moment afspreken

Sommige kinderen komen thuis en willen het liefst zo snel mogelijk hun huiswerk maken. Andere kinderen hebben er nood aan om zich na schooltijd eerst te kunnen ontspannen. Voor nog anderen lukt het beter om het huiswerk te maken ’s ochtends voor ze naar school vertrekken. Probeer samen uit te zoeken wat voor jouw kind het best werkt en vraag je kind of hij/zij zelf voorstellen heeft. Een vast moment afspreken waaraan je je probeert te houden, brengt structuur en duidelijkheid over wanneer het tijd is voor taken, dan wel voor spel en ontspanning.

Een aangename werkomgeving

Vraag aan je kind waar hij/zij het liefst het huiswerk maakt en probeer dit uit. Heb je de indruk dat je kind zich op die plek toch niet goed kan concentreren, bespreek dit dan en zoek samen naar een oplossing of compromis. Je kan je kind helpen om de werkplek gezellig, opgeruimd en goed geventileerd te houden.

Ondersteunen, niet verbeteren

Je kan je zoon/dochter ondersteunen door interesse te tonen in het huiswerk, door samen de vraag te lezen en die eventueel te verduidelijken, door je kind aan te moedigen om zelf na te denken of een strategie uit te proberen, door hem/haar te prijzen voor z'n doorzetting, … Het is niet de bedoeling dat je als ouder de oplossingen geeft of de taak van je kind verbetert. Voor de leerkracht is huiswerk immers een belangrijk middel om te zien wat jouw kind al zelf kan en begrijpt.

Wees begripvol

Probeer begrip te tonen wanneer je kind zegt echt geen zin te hebben in die taken. Begrijpen betekent niet dat je akkoord gaat of toegeeft. Je kan bijvoorbeeld zeggen dat je snapt dat je kind het niet leuk vindt, maar dat het huiswerk nu eenmaal moet gebeuren.

Vermijd een strijd

Huiswerk kan een strijd worden wanneer het maken ervan telkens een discussie oplevert: omdat je kind altijd treuzelt of zeurt, omdat je het idee hebt dat je kind er z'n voeten aan veegt, … Steeds in conflict gaan over huiswerk vraagt van jou als ouder én van je kind veel energie en zorgt voor een gespannen sfeer. Ga met je kind in gesprek: benoem je bezorgdheid en vraag hoe je kind zich hierbij voelt. Zeker pubers willen graag gehoord worden en inspraak krijgen. Heeft je kind een idee over waarom het nu moeizaam loopt? Maak duidelijke afspraken: wat zijn jouw verwachtingen, welke regels spreken jullie af, en in welke dingen kan je je kind ruimte en vertrouwen geven?

Heeft je tiener z’n huiswerk niet gemaakt? Dan mag hij dit zelf aan de leerkracht uitleggen. Zo leert hij verantwoordelijkheid opnemen en inzien dat het z’n huiswerk moet maken voor zichzelf.

Eigen bedenkingen

Misschien vind je dat je kind te veel/te weinig huiswerk krijgt, lijken sommige opdrachten niet zinvol. Laat je frustraties niet zien aan je kind. Door het huiswerk in vraag te stellen, ondermijn je het gezag van de leerkracht. Heb je echt je bedenkingen, bespreek die met de leerkracht.

                                                           www.groeimee.be

                                                                       www.opvoedingswinkelwestlimburg.be

            Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

                                                                       0496 87 81 50

                                                                       www.facebook.com/opvoedingswinkelwestlimburg                                          

 

Lesuren

Maandag 08:45-11:55 13:00-15:45
Dinsdag 08:45-11:55 13:00-15:45
Woensdag 08:45-11:30  
Donderdag 08:45-11:55 13:00-15:45
Vrijdag 08:45-11:55 13:00-15:00

Locatie

Contact

Hofstraat 92
3980 Tessenderlo

013/66 31 71

directie@wereldwijzer.be
secretariaat@wereldwijzer.be